divendres, 4 de febrer del 2011

L’EMILI MASSANAS i BURCET (1940-1991) I JESÚS GIRBAL



(Fot: L'aviador francès Lucien DEMAZEL, el mes de novembre de 1913, va realitzar una exhibició d'aviació als terrenys d'en Riembau. Va ser tota una festa).


L'EMILI MASSANAS

L’estiu de 1991 va morir l’Emili Massanas, gironí del barri del Mercadal, i guixolenc de can Burcet. Un bon amic que passava els estius a casa seva de la carretera de Girona. Expert en fotografia antiga i de la seva història, cada dia -a migdia- es presentava a l’arxiu municipal que, llavors, era al tercer pis de l’edifici de l’Ajuntament. Va realitzar diverses exposicions sobre el seu tema. Aquí, a Sant Feliu, es va estrenar amb una exposició dedicada al fotògraf Ricard Mur i amb la publicació del llibre Ricard Mur. Fotògraf a Sant Feliu (1988), que edità l’arxiu municipal en la seva col·lecció d’Estudis Guixolencs. És autor de moltes altres publicacions relacionades amb la fotografia.
L’arxiu d’imatges del nostre Ajuntament va començar a tenir interès gràcies a l’entusiasme i col·laboració de l’Emili, que ens va fer entendre la importància de la recuperació, investigació i documentació de fotògrafs i de la fotografia antiga.
L’Emili tenia altres facetes artístiques i socials que ara no vénen al cas.



L’Emili, en aquest cas, contesta a una pregunta que em va fer un familiar de Jesús Girbal, el dia 16 del passat mes de desembre.

JESÚS GIRBAL



“Hem presentaré. Sóc Josep Maimí i Girbal d'Arenys de Mar, i fa uns mesos he començat la recerca dels meus avantpassats. En principi tan sols buscava noms i llocs de naixement, però he anat trobant altre informació i buscant, buscant he anat descobrint coses dels meus avantpassats, i de la historia dels pobles de les comarques gironines que desconeixia.
Un dels meus besavis es deia Jesús Girbal Balandru, nascut a Sant Feliu de Guíxols el 1880. Segons un article de la revista de Girona de l'any 1989 n. 131, Jesús Girbal procedia de Sant Feliu de Guíxols a on havia fet de impressor a Can Viader, de director de diaris i de fotògraf.
He vist que malauradament can Viader havia tancat portes just el gener d'aquest any.
També i segons la Bibliografia Catalana - Premsa Vol II, va dirigir una revista local anomenada "Llevant" de literatura, art i actualitat, any 1906. Desconec si va durar gaire temps.
Per el seu blog m´ha semblat que es un amant del passat, coneixedor de Sant Feliu i director de l'arxiu durant molts d'anys. M'agradaria, si podes ajudar-me, si coneix alguna documentació a on pugui trobar informació del meu besavi Jesús Girbal, de Can Viader i si hi ha algun examplar d'aquesta revista anomenada Llevant”.



Segons l’Emili Massanas:



“Jesús Girbal i Balandru va néixer a Girona el 1880 i a principis de segle es va traslladar a Sant Feliu de Guíxols, on va entrar a treballar a la impremta Viader. Aficionat a la fotografia, exposava en els aparadors d’Octavi Viader les fotos recordatori de la visita que el rei va fer a aquella ciutat per posar la primera pedra del moll el 1904, i també en va publicar dues a la revista barcelonina Àlbum Salón, núm. 161. Més tard va escriure al setmanari ganxó Llevor, i l’any 1906 va ser director del setmanari El Programa i del quinzenal Llevant. Entre els any 1909 i 1910 van sortir publicades unes quantes fotografies a la revista Nuevo Mundo, que encara que només anaven signades pel cognom, haurien de ser d’ell, ja que el seu germà Artur ja s’havia absentat a l’Havana. A partir de 1911 té una galeria al carrer Argenteria de Girona”
(Fotògrafs i editors a les comarques de Girona. Diputació de Girona, 1998).



Hi afegeixo:



Segurament, el quinzenal Llevant va durar poc temps. Jo no he vist mai cap exemplar, em sembla.
En canvi, el republicà El Programa va durar molt de temps, en èpoques diverses. I n’he llegit molts exemplars.



“En efecte, el dia 3 de gener de 1906 Jesús Girbal era director del setmanari de la UFNR. Però, el juliol del mateix any, el substituïa Francesc Irla Bosch, el germà “intel·lectual” de l’Irla president de la Generalitat que fou en l’exili.

Josep Maimí i Girbal completa la informació:



“Jesús Girbal era de Girona. Va néixer el 27 d'octubre de 1880 i fou batejat a la Catedral de Girona, va anar a viure a Sant Feliu. Estava casat amb Teresa Prats de la família Prats de Sant Feliu. Suposo que per això va anar a viure allà. O potser va anar a Sant Feliu i per això es va casar amb Teresa Prats.
De moment encara no he trobat la data i el lloc de casament.
Va morir a Banyoles, el nou de febrer del 1927 a l'edat de 46 anys. Desconec quans anys va viure a Banyoles, allà vivia a la plaça de la Constitució, l'actual plaça Major.
A la biblioteca de Catalunya he trobat un exemplar de la revista Llevant, el número 2. A la fitxa tècnica confirma que era dirigida per Jesús Girbal. A la revista però no figuren noms de directors ni redactors, la única referència és, redacció i administració: ERES, I (desconec que vol dir ERES, I, suposo que devia ser com una societat o alguna cosa així). Això si, diu que era impresa a la impremta de Octavi Viader. També hi ha un article signat com J. Girbal B. que estic segur que correspon a Jesús Girbal Balandrú. També hi ha una poesia signada per Eduard GIRBAL JAUME. Que era un cosí germà de Jesús Girbal (Per curiositat he llegit un llibre de Eduard Girbal Jaume, la novel·la, La tragèdia de cal Pere el Llarg, que li recomano, va ser reeditada el 2006, crec que Eduard Girbal Jaume, i no ho dic per que sigui una mica de família, la historia l’ha apartat injustament del món literari”.



Responc breument:



El Llevor era un setmanari català i catalanista que es publicà a Sant Feliu de 1901 a 1908. A l'arxiu municipal n'hi ha força exemplars. No recordo si hi ha la col·lecció sencera. El seu nacionalisme era conservador (Lliga).
En canvi, El Programa era un setmanari polític, de caire federal (republicà), publicat a Sant Feliu, escrit, segons l'època en castellà o català, amb voluntat de ser comarcal. De fet es publicà de 1900 a 1934, Llevat d'alguns períodes. A partir de 1923, per la dictadura de Primo de Rivera, es deixà de publicar. Retornà el 1931, i aparegué fins al 1934. Desaparegué per problemes econòmics.
UFNR = Unió Federal Nacionalista Republicana (del Baix Empordà). Els federals, el 1936, es vam diluir dins d'Esquerra Republicana.

(Seria interessant que algun lector hi pogués aportar més informació).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada