dilluns, 17 d’agost del 2009

Actualitat

1.- Així com hem escrit a la revista Presència -molt breument- sobre els cent anys que s’acompleixen de la Setmana Tràgica a Sant Feliu, també estem treballant sobre el bicentenari de la Guerra del Francès. Molt properament la Revista de Girona en publicarà un article i l’Institut d’Estudis del Baix Empordà, un treball més extens.
I hi continuem investigant i treballant per a propers articles. De documentació original inèdita, no en falta.
2.- La població de Sant Feliu té un deute de memòria amb totes aquelles dones i homes que van patir les conseqüències de l’entrada del l’exèrcit de Franco a la ciutat, fa setanta anys. Tampoc no en falta, de material inèdit, com per fer-ne un treball i un homenatge a tots aquells que en patiren les conseqüències.
En la mesura de les nostres possibilitats, que ara són ben poques, anirem fent. Potser d’aquí un temps en sortirà un treball.
3.- Sobre la repressió republicana de 1936, aviat es publicarà un altre treball en una revista gironina que vol homenatjar el malaguanyat arxiver diocesà Josep M. Marquès. Es tracta d’anar més enllà de les opinions generalitzades i ideològiques, i estudiar cada cas, més concretament en el context de la població, a la llum de nous documents.
4.- La revista Gavarres continua encarregant-nos treballs sobre “Nevades, focs...i altres desgràcies”. Intentarem de col·laborar-hi, posant-hi un granet de sorra més.
5.- Fa temps que al despatx de la directora de Museu Municipal es va parlar amb altre gent de la necessitat d’anar recuperant la memòria (documents, fotografies...) de totes les persones grans de la nostra població, perquè no se’n perdi el record de moltes coses que s’han esdevingut en aquest racó de món. Es tractava de crear un equip de gent, amb temps i capacitat, per fer tota aquesta tasca.
Tot i el gran interès que va desvetllar aquesta iniciativa que ens presentaren des de fora, aquesta feina no tira endavant. Tot i que personalment, aïlladament, algun investigador està treballant en aquest sentit, aquesta recerca individual no és suficient.

MÉS ENLLÀ -O ENÇÀ- DE LA HISTÒRIA

Treballem en el sentit d’aprofundir l’ecosocialisme de partits i de nacionalismes.
Des de fa temps Leonardo Boff situa el seu pensament en una perspectiva més àmplia que preveu un nou paradigma de civilització, capaç de respondre al clamor ecològic. Una humanitat unificada a l’única Casa Comuna, la Terra, que exigeix un centre d’organització dels recursos naturals i serveis naturals, responsable de tot el planeta. Es fa necessària una governabilitat planetària. O repartim amb equitat els pocs recursos naturals, o la Terra no podrà atendre la voracitat dels consumistes i entrarà en un procés de caos, afectant a tothom indistintament.
El seu somni -i el de molts- continua viu en tots aquells que no accepten la destrucció del futur feta pel capitalisme globalitzat, i que creuen que una altra Terra i una altra Humanitat són possibles i millors.
Les diferents tradicions i cultures religioses, en el seu nucli original i fonamental, no han estat mai allunyades d’aquest sentiment global. Ans tot el contrari. La connexió amb la Realitat i els altres -l’ètica- porta necessàriament a la connexió amb la Natura. Ecosofia, en diu en Raimon Panikkar. “La Terra és part de nosaltres mateixos, del nostre Si”.
Intentem aprofundir en aquesta línea de pensament. L’ecosofia va més enllà de l’ecologia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada