dissabte, 21 de novembre del 2009

L'EXPOSICIÓ "FLOREAL 10 ANYS" ENS RECORDA LA FIGURA POLÍTICA DEL SEU AVI GUIXOLENC: Francesc Isgleas i Piernau.


Pintura i escultura de Floreal Radresa Isgleas.
Del 7 al 29 de novembre de 2009.
La Galeria. Plaça de can Mario.Palafrugell

L’exposició de pintura i escultura de Floreal Radresa i Isgleas (Perpinyà, 1946 - Palafrugell, 1996) que es fa a Palafrugell és d’obligada visita per als guixolencs. Convindria que també s’exposés a les sales del Museu d’Història de Sant Feliu.

Família Isgleas - Alsina
En alguns llocs he vist que hi feien constar erròniament, com a segon cognom de l’artista, Iglesias. No. Floreal era fill de Flora Isgleas i Alsina. Nét, per tant, del famós dirigent obrer de Sant Feliu Francesc Isgleas, en Panxo qui, en temps de guerra (1936-1937) va arribar a ser conseller de Defensa del govern de la Generalitat de Tarradellas. En fi, va ser un destacat dirigent de la CNT que assolí un gran prestigi a Sant Feliu i a nivell de tot Catalunya. Era col·laborador del setmanari ganxó Acción Social Obrera . I avui dóna nom a un petit carrer guixolenc. (Val a dir que ens va ser difícil d’aconseguir-ho!).

De Francesc Isgleas, ja n’he parlat moltes vegades en alguns dels meus treballs d’història de Sant Feliu, i la seva biografia es pot trobar perfectament ben explicada al Diccionari biogràfic del moviment obrer als Països Catalans.

Francesc Isgleas va néixer a Sant Feliu el dia 16 de febrer de 1893, i va morir a Barcelona el 1977, on vivia a casa de la filla i de l’Enric Adroher i Pascual, conegut com a “Gironella”.

En” Panxo”, així l’anomenaven els companys anarquistes de Sant Feliu, es va casar a la seva ciutat amb Rosa Alsina, el 22 d’abril de 1918. La seva filla -Flora Isgleas i Alsina- va néixer també a Sant Feliu l’any 1926. La Flora va morir també a Barcelona, l’any 1988.

Recordo que quan l’històric historiador de l’anarquisme, Abel Paz, ens va visitar per a parlar-nos de la història de la CNT, va adreçar als oients aquestes paraules : “Algú de Sant Feliu sap que, aquí, hi va néixer una gran personalitat de la CNT?”. Algú recorda el nom de Francesc Isgleas?” Vam contestar que sí que ho sabíem i que el recordàvem, de tal manera que fins i tot hi havia un carrer amb el seu nom. Va quedar admirat, sorprès, i amb el desig de visitar-lo. Com que era una mica lluny, cap als afores, va desistir d’anar-hi.

L’artitsta Floreal Radresa i Isgleas era el fill de la Flora i d’en Mingo Radresa.

Mingo Redresa, també cenetista distingit, va néixer a Palafrugell. A l’exili (Perpinyà), l’any 1944 la Flora i en Mingo van decidir de fer vida en comú. D’aquesta curta relació de parella -es separaren el 1949- nasqueren els seus dos fills Helios i Floreal.

FLOREAL

En Floreal, nascut a l’exili i educat en el sí d’una família ganxona i palafrugellenca vinculada a l’anarcosindicalisme, va anar a viure a Palafrugell, on tenia les arrels paternes, les dues darreres dècades de la seva vida.
“Flo” va ser un artista compromès que en la seva obra va adoptar un realisme crític i apassionat, amb figures torturades, de pinzellada ràpida i violència cromàtica. S’autodefinia com un “guerriller del color”. “Només puc entendre la pintura —va escriure— com un crit de rebuig”.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada